M. Škorić i A. Kišjuhas: Evolucija i prirodna selekcija

Evolucija i prirodna selekcija: od Anaksimandra do Darvina

Format: 20,5x14cm

Povez: meki

Sadržaj pdf

Edicija:

1.000 RSD

Opis

Autori su se potrudili da predstave sociogenezu jedne od najvećih naučnih ideja u istoriji, a to je ideja o evoluciji putem prirodne selekcije. Iako je u pitanju izuzetno širok istorijski zahvat, koji obuhvata period od prvih filozofa antičke Grčke do sredine 19. veka, pred nama je iscrpna i detaljna analiza koju krasi obilje detalja i minuciozno poznavanje činjenica. Funkcija ovog poduhvata bila je u tome da se Darvinov značaj osvetli u punom obimu, zbog čega je bilo neophodno shvatiti i neuspehe njegovih značajnih prethodnika. Autori knjige uložili su veliki napor i da opišu i intelektualni i društveni kontekst koji dovodi do razvoja ideja o evoluciji i prirodnoj selekciji, kao i do otpora ovim idejama kojih, nažalost, nije lišena ni sadašnjica.

dr Mirko Aćimović, redovni profesor, Filozofski fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

Kao što je poznato, čovek koji je najviše zaslužan za formulisanje i elaboraciju teorije evolucije putem prirodne selekcije bio je Čarls Darvin, ali su sociolozi Škorić i Kišjuhas uložili izuzetan napor da pokažu kako je u pitanju bio jedan dugotrajan, mukotrpan, kolektivan i socioistorijski proces. S tim u vezi, ističem da studija podjednako može i treba da zainteresuje autore iz društvenih i prirodnih nauka, kao i sve zainteresovane za koncepte evolucije i prirodne selekcije, i za problem nastanka naučno revolucionarnih ideja.

dr Dragoljub B. Đorđević, redovni profesor, Mašinski fakultet, Univerzitet u Nišu

Knjiga Evolucija i prirodna selekcija: od Anaksimandra do Darvina predstavlja opsežan, multidisciplinarni pogled na proces rađanja jedne od najvažnijih naučnih teorija ikada – teorije evolucije. Kroz detaljan istorijski pregled pojave prvih ideja o nastanku i promenljivosti živog sveta, počevši od drevne grčke filozofije, preko istočnjačkih mislilaca, ere renesanse i prosvetiteljstva u Zapadnoj civilizaciji, pa sve do viktorijanskog doba Industrijske revolucije, autori nas uvode u filozofske i sociološke kontekste koji su u svakom dobu oblikovali specifičnost shvatanja života. Knjiga Škorića i Kišjuhasa predstavlja složeno delo u kojem autori, pored visoke kompetencije u oblastima društvenih nauka i filozofije, pokazuju značajno poznavanje biologije, njene istorije i fundamentalnih koncepcija. Shvaćena u kontekstu širem od same teorije evolucije, knjiga predstavlja neprocenjivu analizu razvoja čitave naučne misli kroz istoriju civilizacije.

dr Nikola Tucić, Institut za biološka istraživanja, Univerzitet u Beogradu i dr Biljana Stojković, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu